Coșul meu 0

Femei

Gertrude B. Elion (n. 23 ianuarie 1918 – d. 21 februarie 1999). A fost o evreică americană, specialistă în biochimie și farmacologie.
Este recunoscută pentru dezvoltarea tratamentelor pentru leucemie, malarie, infecție hepatică, SIDA, etc. și pentru dezvoltarea aciclovirului.
A creat medicamente precum AZT, antiretroviral, etc.
Elion a primit, alături de colegii ei, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1988.
Gertrude
B. Elion
gertrude-femei
Kei Okami (n. 11 septembrie 1859 – d. 2 septembrie 1941). A fost prima femeie japoneză care a absolvit o universitate vestică de medicină (SUA). A fost colegă de clasă cu Susan La Flesche Picotte.
După absolvirea studiilor de medicină, s-a întors în Japonia unde a lucrat pentru puțin timp la Spitalul Jikei.
A trebuit să-și dea demisia de acolo când împăratul a refuzat tratamentul din partea ei deoarece era femeie.
Dar Okami a fost perseverentă. Și-a deschis propria clinică la care a lucrat în ginecologie și a tratat pacienții de tuberculoză.
Kei Okami
okami-femei
Sophia Louisa Jex-Blake (n. 21 ianuarie 1840 – d. 7 ianuarie 1912). A fost una dintre primele femei medic din Regatul Unit și Irlanda. A luptat pentru ca femeile să aibă acces la educație medicală, inițiind primul spital pentru femei.
În Anglia, i-a fost greu să fie acceptată la universitatea de medicină din cauza genului ei.
A luptat doi ani până a fost acceptată la Edinburgh University, prezentând pentru admitere lucrarea "Medicine as a profession for women".
A întâmpinat multe dificultăți de acceptare în profesia de medic din partea profesorilor, a colegilor și a oamenilor din Edinburgh. Dar a persistat, a luptat pentru pasiunea ei și pentru accesul la educație al altor femei.
Sophia Louisa
Jex-Blake
sophia-femei
Maria Cutzarida Crătunescu (n. 10 februarie 1857 – d. 16 noiembrie 1919). A fost prima femeie doctor în medicină din România și prima specialistă în „boli ale femeilor și copiilor” din sud-estul Europei.
A fost implicată în asistență socială, creând creșe și ajutând copiii să se orienteze către o meserie.
În 1884 a obținut titlul de Doctor în Medicină cu lucrarea „Hidroreea și valoarea sa semiologică în cancerul de col uterin”.
A fost o militantă feministă convinsă și a înfruntat prejudecățile de gen ale românilor de la acea vreme, ajutând femeile să aibă carierele academice care atunci le erau puțin accesibile.
Maria Cutzarida
Crătunescu
cutzarida-femei
Rebecca Davis Lee Crumpler (n. 8 februarie 1831 – d. 9 martie 1895). A fost prima femeie medic de origine afro-americană din SUA.
La acel moment, școlile americane nu acceptau studenți afro-americani. Dintre cei 54.000 de doctori din SUA de la acel moment, doar 300 erau femei (toate albe) și nu exista nicio femeie de origine afro-americană în această profesie.
După absolvirea facultății de medicină, s-a ocupat de îngrijirea femeilor, a copiilor și a persoanelor sărace.
Rebecca Davis
Lee Crumpler
crumpler-femei
Leia Organa (1977 – forever) este un personaj fictiv din Războiul Stelelor. Este o luptătoare, un simbol al rezilienței.
Are spiritul unei revoluționare și se adaptează oricărei provocări care îi iese în cale, iar costumul care-i poartă numele întruchipează acest spirit.
May the Feelkin confort be with you.
Leia Organa
– Star Wars
leia-femei
Susan La Flesche Picotte (17 iunie 1865 – 18 septembrie 1915). Este prima femeie nativ-americană care a devenit medic. A absolvit Colegiul Medical pentru Femei din Pennsylvania în 1889.
A îmbunătățit serviciile medicale acordate tribului său, Omaha.
În paralelul carierei sale medicale, a lucrat și în guvern. A condus o delegație de la Washington pentru a promova interzicerea alcoolului în cadrul rezervației Omaha.
Susan La Flesche
Picotte
picotte-femei
Albert Sabin (n. 26 august 1906 - d. 3 martie 1993). A fost un om de știință polonez-american care a creat vaccinul polio.
A refuzat să-și patenteze vaccinul pentru a nu permite farmaciilor și companiilor farmaceutice să exploateze financiar vaccinul.
Datorită eforturilor sale și a unei gândiri centrate pe binele umanității, în loc de profitul financiar, vaccinul a fost și încă este accesibil pentru marea majoritate a oamenilor.
Sabin nu a făcut niciun ban de pe urma vaccinului și și-a dedicat viața avansării științei.
Albert Sabin
sabin-femei
Francisco Diaz de Alcala (n. necembrie 1857 – d. aprilie 1590). A fost un chirurg spaniol recunoscut ca “Părintele Universal al Urologiei”.
A inventat și a folosit instrumente medicale, precum speculum pudendi, un forceps pentru extragerea calculilor uretrali.
În numele său s-a creat fundația Francisco Díaz Medal care, din 1972, recompensează munca medicală, didactică și de cercetare a urologilor spanioli și ibero-americani.
Francisco Diaz
de Alcala
diaz-femei